Wednesday, September 2, 2009

**Khutbah Nabi saw Tentang Ramadhan**

Bicara pena oleh Syauqah Mujahidah

Bismillahi Walhamdulillah
Dengan nama Allah swt yang maha mulia lagi maha tinggi keagunganNya. Dialah Tuhan pemilik Arasy yang tertinggi. Salam dan sayang buat Muhamad Bin Abdullah , mujahidin yang terbilang.

Hari ini , sebelum memulakan ujian Research Methodology , Prof Dr.Ismail Ahmad sempat berkongsi bersama-sama kami tentang khutbah Jumaat Rasulullah saw berkenaan dengan Ramadhan.Mahu ana kongsikan bersama kalian semua , antara isi kandungan khutbah Nabi saw berkenaan dengan bulan yang penuh barakah ini.

Semoga bermanfaat

***********

“Wahai manusia, sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang senantiasa besar lagi penuh keberkahan, yaitu bulan yang di dalamnya ada suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan; bulan yang Allah telah menjadikan puasanya suatu fardhu, dan qiyam di malam harinya suatu tathawwu’.”

“Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu pekerjaan kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu fardhu di dalam bulan yang lain.”

“Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu adalah pahalanya surga. Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan (syahrul muwasah) dan bulan Allah memberikan rizqi kepada mukmin di dalamnya.”

“Barangsiapa memberikan makanan berbuka seseorang yang berpuasa, adalah yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikitpun berkurang.”

Para sahabat berkata, “Ya Rasulullah, tidaklah semua kami memiliki makanan berbuka puasa untuk orang lain yang berpuasa. Maka bersabdalah Rasulullah saw, “Allah memberikan pahala kepada orang yang memberi sebutir kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu.”

“Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan akhirnya pembebasan dari neraka. Barangsiapa meringankan beban dari budak sahaya (termasuk di sini para pembantu rumah) niscaya Allah mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari neraka.”

“Oleh karena itu banyakkanlah yang empat perkara di bulan Ramadhan; dua perkara untuk mendatangkan keridhaan Tuhanmu, dan dua perkara lagi kamu sangat menghajatinya.”

“Dua perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya bahwa tidak ada Tuhan selain Allah dan mohon ampun kepada-Nya . Dua perkara yang kamu sangat memerlukannya ialah mohon surga dan perlindungan dari neraka.”

“Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, niscaya Allah memberi minum kepadanya dari air kolam-Ku dengan suatu minuman yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke dalam surga.”

Tinta Hati :

Petang tadi jumpa Opah Nada kat bazar Ramadhan sec 7..Aishhh opah nih,berjalan pulak. Kesian atok Tinggal sorang-sorang kat rumah..Nak kena opah nih..!!!

1 comment:

Nada Nadzhirah Kamaruzzaman said...

sesungguhnya kata-kata Rasulullah adalah penawar bagi umat Baginda...

kita je kadang-kadang tak buat sunah Baginda...erm, byk betul khilaf ana ni...


Semoga Allah SWT memberi ketenangan pada kita...Ameen...ps : aish cucu opah ni...nakal ek...terkejut opah! opah saje jalan2 dgn coursemate opah, lantak pi lah atok tu...dia pun jalan2 ngn coursemate dia jugak...hahahah!